Bolognese kaste

Bolognese (ragù alla bolognese) on lihapõhine kaste, mis pärineb Bologna linnast Põhja-Itaalias. Traditsiooniliselt serveeritakse tagliatelle pastaga, kuid seda kasutatakse ka lasanje valmistamiseks.

110 g toorsuitsupeekonit
1 keskmine sibul
500 g hakkliha
2 keskmist porgandit
3 küüslauguküünt
1 tl. Itaalia ürdisegu
600 g tomatipastat
0,5 pudelit punast veini

Prae peekon ja sibul kergelt pruuniks. Lisa hakkliha ja prae pruuniks. Poole küpsemise peal lisa hulka viilutatud porgand. Kui hakkliha on juba kergelt pruunikas, lisa purustatud või riivitud küüslauk, ürdisegu, tomatipasta ja vein. Hauta madalal tulel kuni porgand on pehme, maitsesta soola ja pipraga.
Serveeri pastaga.

Üks variant originaalretseptist:
500 g segahakkliha (jämedalt hakitud)
100 g pancettat ehk Itaalia peekonit (tükeldatud)
50 g hakitud sibulat
50 g viilutatud porgandit
50 g hakitud sellerit
500 g kooritud tomateid (konserv)
150 ml kuiva valget veini
250 ml piima
1-2 loorberilehte
musta pipart ja soola

Pancetta panna paksupõhjalisse kastmepanni ja küpsetada madalal tulel kuni rasv sulab, lisada sibulad ja segada kuni need muutuvad läbipaistvaks. Lisada porgand, seller ja loorber, küpsetada kuni köögiviljad hakkavad pehmemaks muutuma ja värvi omandama. Keera kuumus suureks ning lisa hakkliha, mis on eelnevalt maitsestatud soola ja pipraga. Küpseta segades kuni liha on küps. Vala pannile valge vein ja küpseta kuni see on aurustunud. Purusta tomatid kergelt saumiksriga ja lisa pannile. Jätka küpsetamist madalal tulel 2 tundi, kui kaste muutub kuivaks, lisa veidi puljongit.
Lisa vähehaaval piim ja kanapuljongit, hauta veel 60 minutit. Maitsesta ja jäta ootele.

  1. Lisa kommentaar

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: