Keedutaigen

Nii soolaste kui magusate täidistega küpsetistele.  Ida Savi raamatust “Saiad, koogid, pirukad”.

3 kl vett
200 g võid
1 tl.  soola
360 g jahu
8 muna

Lase vesi koos rasvaine ja soolaga keema. Tõsta keedunõu tulelt, vala jahu sisse ja sega tugevasti. Pane nõu uuesti kuumale plaadile, kuumuta segades kuni taigen keedunõu küljest lahti lööb ja taignatombu moodustab.
Lase taignal veidi jahtuda ja lisa ükshaaval munad (suurte korral üks vähem). Iga muna lisades klopi tainas siledaks. Tulemus peab olema ühtlane, paraja paksusega ja läikiv, nii et plaadile pandud küpsetised laiali ei valguks.
Taigen küpsetatakse kohe pärast valmimist. Lusikate või kondiitripristi abil moodustatakse pannile paraja suuruse ja kujuga pätsikesed.
Küpsetada 220 kraadi juures umbes 10-15 minutit, seejärel kuumust vähendada 200 kraadini ja küpsetada veel 10-15 minutit. Küpsemise lõppjärgus lülitada kuumus välja. Ava ahjuuks ja lase veidi aega ahjus jahtuda.
Õnnestunud keedutaigna küpsetised on seest tühjad ja ei lange kokku. Kokkulangenud küpsetised pane natukseks ahju tagasi, kus nad uuesti kerkivad.
Tasku täitmiseks lõigatakse see pooleks või kasutatakse kondiitripritsi teravat otsa, mis küpsetise õõnsusesse surutakse.

  1. Lisa kommentaar

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: