Suhkrumass

Suhkrutainast kasutatakse kookide kaunistamisel. Seda võib toiduvärviga (soovitatavalt pasta kujul) toonida, et moodustada pilte ja objekte.

~ 700 g tuhksuhkrut
60 ml külma vett
1 spl. želatiini
120 ml vedelat glükoosi või mett
1,5 spl. glütseriini (leiab koogikaunistuste poest)
1 tl. meelepärast maitseessenssi
~ 200 g maisitärklist

Pane pool tuhksuhkrust suurde kaussi (soovitatavalt mitte metallist) ja tee keskele väike süvend. Sulata väikeses kastrulis eelnevalt paisutatud želatiin, ära keeda. Lülita pliit välja ja lisa glükoos ja glütseriin, sega kuni kõik on ühtlane. Lisa maitseaine. Vala segu tuhksuhkrus olevasse süvisesse. Aja kõrvalt tuhksuhkrut vedeliku peale ja sõtku kõik ühtlaseks, lisa vähehaaval tuhksuhkrut. Kui mass on juba omajagu tihe, kuid veel kleepuv, hakka lisama tärklist (see on peenem ja teeb taigna siidisemaks). Ühtlane, siidine suhkrumass mässitakse õhukindlalt kilesse või pannakse hermeetilisse karpi.
Koogi katmiseks kata tööpind maisitärklisega ja rulli suhkrumass umbes 5 mm paksuseks. Mõõda koogi ümbermõõt koos külgedega ja rulli sellest veidi suurem tükk. Keera kate ümber taignarulli ja tõsta koogi peale. Tee käed tärklisega kokku ja silu suhkrumass ühtlaseks. Lõika üleliigne mass ära.

Suhkrumassi ei tohi panna külmkappi, juhul kui juba kaetud kooki on vaja külmkappi panna, tuleks see katta kilega või kaanega. Külmkapis olev niiskus paneb massi läikima.
Suhkrumassi aluseks soovitatakse võikreemi, kuid sobivad ka muud tihked ja tugevat värvi mitte andvad kreemid (šokolaadi ganche, aprikoosi marmelaad, kuninglik kreem). Värvi andava koogi (näiteks puuviljakook) peale pannakse eelnevalt kiht martsipani, niisutatakse kergelt vee või konjakiga ja alles seejärel kaetakse suhkrumassiga.
Kui suhkrumass on seisnud ja veidi kõvenenud, võib seda mikrolaineahjus mõne sekundi haaval soojendada. Piisab ka lihtsalt käte vahel sõtkumisest, kuid võtab kauem aega.
Kindlasti tuleks kasutada maisi- ja mitte kartulitärklist. Viimane paneb taigna pragunema – saab küll töö tehtud, kuid vaeva on palju.

Teine, kodustatud suhkru fondanti variant:
450 g vahukomme
2-5 spl. vett
900 g tuhksuhkrut
120 ml maisitärklist.

Sulata vahukommid ja vesi mikrolaineahjus (30 sekundi kaupa, vahepeal segades) või veevannil.  Vala 3/4 tuhksuhkrust sulatatud vahukommisegule.
Määri tööpind ja käed hoolikalt või või rasvaga. Vala vahukommi-tuhksuhkrusegu tööpinnale, hakka sõtkuma. Lisa ülejäänud tuhksuhkur ja sõtku veel. Määri käed ja tööpind uuesti võiga, kui fondant muutub liiga kleepuvaks.
Kui mass mureneb liiga kergest, lisa poole supilusika kaupa vett ja sõtku see sisse.
Kui massis ei ole enam kuivi suhkrutükke, võib seda kasutada, kuid parem on see katta tärklisega, hoolikalt kilesse mässida ja lasta üleöö seista.
Massi võib hoia külmkapis mitmeid nädalaid.

  1. Lisa kommentaar

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: